Zašto neki Srbi i Hrvati brane muslimane u Siriji i Iraku, a neki drugi Bošnjaci turski režim?

“U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.”, reče Njegoš i uđe u povijest. Tako bi nekad, tako je danas, a tako će biti i sutra. To nisu prazne riječi upućene neukom puku da lakše prinese osobnu žrtvu. Rat u Siriji je izbacio na površinu poštene i iskrene, ali i one malo manje koji love u mutnom, vješto krijući svoje ideje i namjere. O čemu se radi?

Portal Logično već treću godinu informira javnost o geopolitičkim svjetskim problemima. Nebitno radili se o Zapadu ili Istoku, Jugu ili Sjeveru, svaki događaj je bitan za bolje razumijevanje svijeta oko nas. Redakciju našeg portala čine Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Crnogorci, Slovenci, vjernici, ateisti, lijevi, desni,…

Svakom geopolitičkom problemu pristupamo iskreno i s dobrim namjerama. Ne tvrdimo da smo sto posto objektivni, ali nastojimo biti. Zadnjih nekoliko dana smo napisali veliki broj članaka o Turskoj, predsjedniku Erdoganu i (po nama) njegovoj suludoj politici.

Sirija je suverena zemlja koja je na demokratskim izborima odabrala svog predsjednika Bashara al-Assada. Prije organizirane agresije na Siriju, u ovoj zemlji su skladno živjele osobe svih religioznih pripadnosti.

Organizirana obojena revolucija je pokrenuta samo 15 dana nakon što je predsjednik Sirije odabrao iranski projekt za izgradnju plinovoda, što također otvoreno priznaju organizatori obojenih revolucija. Kako bi izbjegle kolaps, sirijske su vlasti zamolile Rusiju i Iran za pomoć, što je pravo svake suverene zemlje, jer i američki brodovi uplovljavaju u hrvatske luke na temelju NATO članstva.

Problem nastupa kada se u Siriji pojavljuje nepozvana i bez ikakvog legitimiteta vojska Turske. Radi se o klasičnoj agresiji, što je nedopustivo po svim međunarodnim propisima.

Nakon toga, ova višegodišnja agonija sirijskog naroda se pokušala riješiti prijeko potrebnim dogovorom Sirije, Rusije, Turske i Irana. Tada su svi posjetitelji portala Logično, bez obzira na nacionalnu i religioznu pripadnost, pažljivo pratili i nadali se miru za sve u Siriji. Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Slovenci, Makedonci, Crnogorci, Albanci,… su zajedno lajkali i podupirali mir za sve.

Po prvi put nakon zadnjeg nesretnog rata, svi su shvatili gdje je problem. Narodi Balkana su konačno otvorili oči. Potpora sirijskom narodu bila je potpora zdravom razumu. Hrvati i Srbi su lajkali, komentirali, pisali i nadali se s Bošnjacima konačnom blagostanju svih u Siriji.

Onda je nastao kaos. Turski režim, zbog svoje neiskrenosti, iznova je zapalio teško stvoreno primirje. Pogazio je potpisan ugovor o razoružavanju teorirista. Javno je podupirao mir, a tajno terorističke skupine. Svima je jasno da Erdogan želi dominirati u naftom bogatom dijelu Sirije gdje se nalaze teroristi s kojima surađuje i od kojih kupuje naftu.

Umjesto da svi nastavimo podupirati pravdu, jedan dio Bošnjaka je stao na stranu Erdogana, pod izgovorom da se u Siriji vodi rat između Šiita i Sunita. Izgleda da su neki bili neiskreni. Važniji im je interes Turske, nego životi Sirijaca. Kao da Turska nije bila okupator na ovim prostorima, identično Rimljanima, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj…

Portal Logično proglašavaju proruskim, zato što imamo svoj stav i želimo pravdu za sve, a ne samo za “svoje”. Kome smeta što smo protiv terorističkih skupina i što ne želimo da religija bude jedina poveznica dobrih ljudi?

Zamislite da su Hrvati i Srbi iz redakcije Logično podupirali SAD i Francusku u Libiji kada je ubijen Gadafi, jer eto Libijci nisu kršćani, a Amerikanci i Francuzi jesu? Što bi rekli Bošnjaci u našoj redakciji?

Poštena i iskrena osoba ne dijeli ljude po religiji, uvjerenjima, idealima, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, već po djelima i poštenju. Svatko tko radi za interese tuđih država, a ne misli na svoje susjede i sugrađane s kojima dijeli zajedničku sudbinu može biti jedino korisni idiot.

Nebitno jeste li Albanac, Bošnjak, Crnogorac, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Srbin. Budite čovjek, a ne korisni idiot, jer zbog korisnih idiota već 2500 godina na ovim prostorima vodimo ratove i za tuđe interese dajemo živote.

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *