Riječi stručnjaka:Naser Nabil:Stanje nije alarmantno!

Evidentno je da broj zaraženih koronavirusom raste, ali to nije alarmantno, kazao je u razgovoru za „Avaz“ ugledni bh. kardiolog i predsjednik Skupštine Udruženja kardiologa BiH dr. Nabil Naser.

On ističe da u ovom trenutku treba slijediti upute stručnjaka, držati se savjeta, te realno sagledati vlastito zdravstveno stanje.

Više opreza

– Osobe koje boluju od kardiovaskularnih, hroničnih i respiratornih bolesti, osobe koje imaju slab imunitet, trebale bi više biti oprezne i više se pridržavati uputa Zavoda za javno zdravstvo i kriznih štabova u svim gradovima širom BiH – pojašnjava Nabil.

Upozorava građane da, osim lične higijene i čestog pranja ruku, treba održavati i hidrataciju organizma. Svakako treba izbjegavati i zatvorene prostore i masovna okupljanja.

– Veoma je važna i balansirana ishrana radi očuvanja imuniteta – savjetuje dalje.

Dr. Nabil ističe kako su zdravstvene institucije naše zemlje reagirale na vrijeme te da se prate upute Svjetske zdravstvene organizacije i iskustva drugih zemalja.

Treća dob

Pojašnjava da zabrana ulaska stranih državljana, kao i obustava nastave u školama i na fakultetima, itekako pomažu da se suzbije širenje virusa.

– Nadležni krizni štabovi pomno prate dešavanja i sreća je što na vrijeme možemo kazati je li neko pozitivan ili ne, a onda izvršiti izolaciju i dati potrebne medicinske upute kako bi pacijent što prije ozdravio i izbjegao teže ili smrtne ishode. Od svih inficiranih 98 posto je izliječeno. Najviše su ugroženi ljudi treće dobi, a roditelji nemaju razloga da paniče – istakao je Naser.

Slab imunitet

– Osim osoba treće dobi, ugroženi su hronični bolesnici, odnosno pacijenti koji imaju više oboljenja. Mogu, naravno, biti zaražena i djeca koja imaju slabiji imunitet. No, ako se dijete izolira na vrijeme, dobro se hrani, popravi imunitet, nema potrebe za strahovanjem od najgoreg ishoda – savjetuje Nabil.

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *